En annorlunda och spännande affär gjordes innan sommaren av Gösta Hjelmqvist här på Intersonic. Ett antal trossar från Eurotruss såldes till Science Services/Payloads & Rockets Dept. (SSC) för att byggas om till en stor gondol som kommer skickas upp i stratosfären under nästa år.

Gondolen innehåller ett stjärnteleskop som ska studera stjärnor, både de som är synliga för ögat och de som finns i det ultravioletta. Ballongen kommer att flyga på en höjd av 30-40 km upp i stratosfären, vilket är optimalt för att störa så lite som möjligt.

Olle Janson som arbetar som Mechanical designer på SSC har själv gjort ritningarna till gondolen och satt ihop delarna tillsammans med en specialtillverkad innerdel i aluminium med liknande rördimensioner samt plåt.
Eftersom gondolen kommer att befinna sig långt ovanför molnen där solen skiner hela dagarna har trossarna pulverlackerats vita, annars finns  risk för försämrad precision i pekningen av teleskopet.

Det här är ett EU-finansierat projekt, som heter ESBO (European Stratospheric Balloon Observatory).
Flera länder är inblandade, Sverige, Tyskland, Spanien och Italien. Universitetet i Stuttgart är sammanhållande för projektet. SSC står för konstruktionen och bygget av själva gondolen samt för solpaneler, batterier och den elektronik som behövs för att kontrollera och kommunicera med ballongen. Teleskopet kommer från Italien.

Läs mer om projektet här: https://esbo-ds.irs.uni-stuttgart.de/wordpress/

Här kan du se Eurotruss sortiment.

 

På bilden ser vi Olle Jansson Mechanical design, Science Services/Payloads & Rockets Dept.