Under andra veckan i maj fick vi möjligheten låna det nya bordet Midas Heritage-D HD96-24. Eftersom det är mitt i pandemin av COVID-19 bjöd vi in kunder i liten skala och bra de symtomfria för att testa bordet tillsammans med Ola Fransson på Intersonic.

En av kunderna som kom var Anders Nyberg, frilansande ljudtekniker och han tyckte så här ”Jag blev väldigt imponerad över ambitionen med det höga antalet in- och utgångar och även om jag vid första anblick kan bli förvirrad av gränssnittet är det mycket jag känner igen från PRO-serien. Många spännande leksaker i racket.”

Ola fick också möjligheten att lära sig lite själv och så här tycker han om bordet:

”Fantastiskt och helt klart ett nytänkande, det är snabbt att ta sig runt på med den stora pekskärmen. Att använda AI (artificiell intelligens) är något helt nytt. Bordet kan läsa vad som kommer in på de olika kanalerna och sedan ge förslag på Namngivning, olika Eq och dynamics inställningar som man sen själv väljer om man vill använda eller inte. Också det att man kan sätta upp bordet så att det passar varje användare är smart. Effects biblioteket är stort och t.ex. reverberna från TC låter fantastiskt. Det här ska bli kul när det kommer till hösten”

 

Vi har tidigare intervjuat Thim van Riel från Music Tribe och ställt några frågor till honom:  

Kan du sammanfatta det bästa med det här bordet? 

Jag skulle säga att det här är det perfekta livebordet, lagom stort och inte så tung och dessutom smidig att hantera. Utmärkande är förstås den stora ljusstarka skärmen som är oerhört tydlig och lättjobbad. Vi är ju alla idag vana med pekskärmar från smartphones och surfplattor och gränssnittet här är mycket enkelt och intuitivt att förstå sig på. 

Du har tillgång till hela 144 inputs per scen vilket gör bordet mycket flexibelt för både stora och mindre gig. Bordet innehåller en mängd effekter, dels ett antal egna, och dels från t ex TC Electronics, Klark-Teknik och Lake. 

Vi har också utvecklat ett eget protokoll för kommunikation som vi kallar Ultranet. I stället för mikrofonkablar använder vi nu en vanlig nätverkskabel. Du kan koppla ihop alla enheter från Music Tribe med detta och själv allokera adresser på de olika enheterna.   

Några fler nya funktioner? 

Våra smarta utvecklare har också implementerat AI i konsolen. Konsolen kan till exempel identifiera ett gitarrljud  eller trumljud och addera dina lagrade EQ inställningar om du så önskar.

Du kan dessutom bygga upp ditt eget GUI som du sedan kan spara ned i Midas eget M-Cloud. Där har du sedan tillgång till alla dina egna presets och show files. Tack vare detta kan du spara oerhört mycket tid när du ska börja mixa. Du slipper ödsla tid på att döpa kanaler och lägga in dina grundläggande inställningar, etc. Skulle du råka stå utan uppkoppling kan du givetvis även spara dina filer i bordet eller på en USB-sticka. Via M-Cloud får du även automatiska uppdateringar.

Varför har ni utvecklat detta mixerbord? 

Midas Pro serien har ju nu funnits i mer än 15 år och var i behov av en total uppdatering. Vi har adderat en hel del riktigt smarta features för att snabba upp arbetsflödet. Den Linux-baserade mjukvaran är oerhört stabil och den öppna standarden medger större möjligheter för egna anpassningar. 

Sammanfattningsvis kan man säga att detta är en fantastisk maskin, och till ett mycket attraktivt pris, så du får verkligen mycket för pengarna. Detta bord kan betydligt mer än något av Midas tidigare digitala eller analoga bord. Heritage-D kommer sannolikt att ta över helt när de äldre modellerna fasas ut.

Specifikationer

• 21 tums pekskärm. 

• 144 ingångskanaler

• 123 utgångar (96 Aux, 3 Masters, 24 Matrix)

• Tidskorrigerade och fasriktiga bussar

• Ultralåg latency

• 96kHz sann 64 bits FPGA Processing

• 624 ingångskanaler 654 utgångar via AES50

• 24 VCA grupper

• 24 Pop grupper

• 28 faders

• Assignable controls

• 24 effektplatser med upp till 96 Stereo effekter 

• 10 års garanti

Vi har i skrivande stund ingen beräknad levererastid på bordet men vi hoppas till hösten 2020. Vill du läsa mer om tekniska specifikationer kan du göra det här

Du kan också höra av dig till Ola Fransson för mer information på ola.fransson@intersonic.se eller 070-796 11 88.