Sveriges största fasta installation av NEXO STM-system genomfördes Västerås konserthus i slutet av augusti. Systemet som innehåller flertalet högtalarmodeller från NEXO såldes av Intersonic levererades av Bright Installation. 

Västerås Konserthus har mer än 200 evenemang per år som består av folk- och världsmusik, dans- och nycirkus, pop/rock, visor, schlager, jazz, kammarmusik, symfoniorkester, humor och familjeföreställningar vilket gör Västerås Konserthus till ett kulturcenter för sin ort. Stora salen har en kapacitet för 900 personer varav två balkonger finns med plats för 215 respektive 125 personer. 

Per Andersson, teknikchef på Västerås konsterthus berättar ”Med hjälp från Intersonic och Bright Installation kunde personalen installerade utrustningen själva.

”Systemet är utformat för att ge en jämn täckning i hela arenan och möta konserthusets alla behov, säger Ola Fransson från Intersonic. Högtalarna har ett fantastiskt klart ljud vilket krävs för klassisk musik samt förmågan att ge kraften till det tyngsta rockbandet.” 

Den mest synliga delen av systemet, högtalarna i taket är L / R-kluster, som innefattar 14x M28-moduler med 90 graders spridning och en M28 / 120 grader. Högtalarna täcker in lokalens djup på 22 meter vilket även inkluderar de båda balkongerna. För att komplettera ljudet på främre radens platser både på parkett och balkong installerades även NEXO ID24.

Systemet använder NEXOs nya MSUB18 för subbass, som flygs tre stycken per sida och golvstackas ytterligare tre stycken per sida. Den mångsidiga designen gör det möjligt för konserthuset att även flyga alla sex subbasarna bakom main-systemet. Allt drivs av 8x NXAMP4x4-förstärkare, plus en NXAMP4x1Mk2, som alla är utrustade med NXDT104 Dante-kort för digitalt ljud och nätverkshantering.
För täckning av de yttre platserna på parkett installerades även GEO M6-systemet, tre på varje sida.

Ola Fransson fortsätter ”Vi är mycket stolta och nöjda med den här försäljningen och hur installationen har genomförts. Det här är den största installationen av STM-system i Sverige. Västerås konserthus är värd för många konserter och arrangemang av olika slag, så den här installationen blir ytterligare en god referens för NEXOs redan starka anseende i Sverige.”

Utrustningen består totalt av:
30st STM-M28 main PA
12st MSUB-18 subbas
6st GEO M620
8st ID 24 som front fills
4st ID 24 som balkong fills
8st NXAMP 4×4
2st NXAMP 4×1 MK2