Dessa  högpresterande P18-armaturer med 1000 watts LED från JB Lighting är speciellt designade för stora show- och teaterscener. De är snabba, exakta och nästan ljudlösa med sina 29 dB. De är de ultimata rörliga LED-profilerna för teatrar, operor och andra tillämpningar med verkligt höga krav.

Vi fick en pratstund med Karin Wijk, belysningsmästare på Göteborgsoperan om deras tillskott i ljusriggen.

Varför köpte ni in nya armaturer ?
De tidigare strålkastarna med 2500 watt glödljus hade vi haft sedan operahuset byggdes 1993. Det var hög tid att uppdatera till modernare och energisnålare led-armaturer. Dessutom var det allt svårare att underhålla de gamla strålkastarna på grund av brist på reservdelar. För oss är det viktigt att välja utrustning som med största sannolikhet kommer att finnas kvar på marknaden under många år framöver. Vi har även köpt in ett antal av lillasyster P12 som vi snart ska hänga upp. 

Varför valde ni just JB P18?
Vi ville hitta en riktigt tyst lampa och P18 är näst intill ljudlös. Klassisk musik kan vara väldigt avslöjande när det kommer till störande bakgrundsljud och många dirigenter är oerhört känsliga. Lite tvärtemot en rock & roll-scen så ska ljuset på en opera-scen endast ge rätt stämning utan att egentligen synas eller höras. Den här lampan kan du sitta precis intill utan att bli störd.

Vad tycker du är de största fördelar med P18?
När vi sökte ersättare för våra gamla strålkastare hade vi i första hand krav på ljuskvalitet, tysthet och strömförbrukning. P18 uppfyller allt detta och dessutom är den otroligt ljusstark, mångsidig och lätt, den väger ju bara 32 kilo. Den kombinerar verkligen alla de önskemål som vi letade efter.

 Har ni som operahus andra kriterier när ni investerar i utrustning än andra livescener?
Ja, som operahus gör vi nog betydligt mer långsiktiga investeringar än de flesta andra livescener. Dessutom har vi lite andra kriterier. Strålkastarna måste vara väldigt exakta, hålla en jämn och fin ljusbild med snygg färgåtergivning. Vi använder oftast spadar i lamporna och det är viktigt att det blir så lika som möjligt. Vi är också måna om miljön och tar verkligen reda på hur utrustningen tillverkas och den miljöpåverkan de har, vilket JB Lighting var väldigt duktiga på att redovisa.

Hur har samarbetet med Intersonic fungerat?
Det har fungerat fantastiskt bra. De är väldigt enkla att ha att göra med och är snabba att ge support. Om det är något de inte kan svara direkt på så tar de snabbt reda på det. De är både kunniga och professionella.Vi har även JB Lightings A12 wash-lampor i ljusbryggorna över scenen. Dessutom har vi 6 st av JB lightings Sparks 30 som vi bland annat använder i uppsättningen Oliver. De håller alla mycket hög kvalitet.

Vad är din roll på Göteborgsoperan?
Som belysningsmästare är jag inblandad i alla föreställningar och jobbar med ljusriggen.
Jag utbildade mig till ingenjör och började här redan 1995 som service- och ljustekniker. Jag reparerar och ser till att utrustningen är i gott skick. Min roll har växt med tiden och nu arbetar jag både som belysningsmästare och servicetekniker.

För mer information kontakta:
Peter Schough, Sales Manager Lighting
0709-77 04 20
peter.schough@intersonic.se

Specifikationer JB P18 Profile HP
Effekt: 1000 watt
Vikt: 32 kg
Ljudnivå: 29 db
Finns även i High CRI-version.

JB Lighting
JB Lighting från München är en liten fristående tillverkare som är väldigt populära bland teatrar och operor i Tyskland. Deras armaturer används även bland annat av Stockholmsoperan, Malmö Operan och Dramaten. De är relativt små utifrån ett internationellt perspektiv och har stort fokus på kvalitet och långsiktighet. En hög kontinuitet i produktsortimentet borgar för stora möjligheter att beställa reservdelar och att komplettera med fler likadana armaturer i framtiden.

Läs mer om P18
Beställ